2013-06-22

Nekeptas sūrio tortas


Pagavo įkvėpimas mane:)
Dieną prieš braškinį tortą kepiau sūrio tortą.
Nusižiūrėjau - iš Jūratės. Ačiū jai, nepažįstamajai, už puikiai pavykusį mano Mamos Gimtadienio Tortą!!!

Taigi, receptą tik pakopijuoju (truputį apredagavus pagal save), nes nieko naujo pirmąkart bandydama neišradau:

"Torto pagrindui ir šonams:
  • ~ 225 g "Selga" sausainių
  • ~ 100 g žemės riešutų 
  • ~ 100 g sviesto (man prireikė daugiau, nes turiu tik didelę, 28 cm atsegamą formą)
Sūrio masei:
  • 500 g maskarponės 
  • 1 indelis (400 g) saldaus kondensuoto pieno
  • 1 v. š. medaus (nebūtina)
  • 250 ml grietinėlės
  • 3 v. š. želatinos
  • cinamono (torto viršui užbarstyti) ar kokių vaisių/uogų.
Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkti, kol bus atliekama visa kita.

Sausainius sutrupinti ir smulkiai sumalti (ar su kokiu kočėlu maišelyje sudėjus padaužyti). Riešutus pakepinti ir stambokai sumalti ar peiliu pasmulkinti. Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais ir riešutais.

Tortinę nuimamais kraštais iškloti folija (siūlau dugną ir šonus išsikirpus iškloti atskirai, kad gražiai ir lengvai nusiimtų nuo šonų). 

Berti sausainių, riešutų ir sviesto biraliukus ir gerai paspaudžiant suformuoti torto pagrindą ir šonus (pagrindui “supresuoti” naudojau medinį bulvių grūstuvą :), o šonams - tiesiog šaukštą). Pastatyti į šaldytuvą.

Išbrinkusią želatiną pakaitinti, kad ištirptų ir palikti vėsti, kol atliekami tolimesni veiksmai :)

Maskarponę ir kondensuotą pieną gerai sumaišyti (pageidautina, kad abu būtų kambario temperatūros). Įmaišyti medų (jei ne skystas, tai šiek tiek pakaitinti, kad suskystėtų) bei gerai atšaldytą ir iki standumo išplaktą grietinėlę. 
Supilti pravėsusią ištirpintą želatiną ir viską iki vientisumo išmaišyti. 

Supilti ant sausainių pagrindo, pabarstyti cinamonu (arba barstyti prieš patiekiant - ne visi cinamoną mėgsta…) ir statyti į šaldytuvą sustingimui (bent 3 val.). 

Skanaus!"

Man gavosi štai kaip:

Su Gimtadieniu, Mamyt! :) ;) :P :*


Komentarų nėra: